Bloggare Påverkare Videobloggning

Sveriges kändaste bloggare

Välkommen till vår hemsida om kända svenska bloggare och streamers. Att vara bloggare eller streamer har idag utvecklats till att bli något som du verkligen kan försörja dig på. Begreppet och ordet “blogg” har sitt ursprung i orden “webb blog” som man förkortat ner till endast “blogg”, och en bloggare är en person som för en slags dagbok på en sida på internet. Upplägget kan variera stort men rent generellt så är en blogg uppbyggd på så sätt att du skriver inlägg när du har tid och lust eller vill förmedla något speciellt som olika åsikter eller upplevelser. Det senaste inlägget hamnar alltid högst upp i bloggen och oftast kan de som läser och följer bloggen även kommentera under varje inlägg. Under 2000-talet så började denna form av massmedia att växa fram och idag är det ett väldigt stort fenomen.

Att vara streamer innebär oftast att du spelar någon form av spel online eller offline så som World of Warcraft eller Fortnight exempelvis, och samtidigt som du spelar så filmar du dig själv live och kommenterar ditt spelande under tiden. Sedan finns det alltså människor som sitter och följer dessa streamers på exempelvis YouTube eller Twitch, som är populära plattformar för detta. En streamer och en bloggare tjänar sina pengar på lite olika sätt men det som är gemensamt för de båda är att de tjänar pengar på samarbeten och annonsering på sina respektive sidor och sajter. En streamer kan dessutom tjäna pengar på donationer och prenumerationer på sitt konto på YouTube till exempel. Denna form av arbete har kommit att bli något av en symbol för den nya generationen ungdomar.

Influencers

När bloggarna började att ploppa upp ute på webben under 2000-talet så var detta ett nytt fenomen och forum. Men idag är det något av det vanligaste vi har inom media, och att driva en blogg är inte längre något ovanligt. Vi har många framgångsrika bloggare i Sverige och vissa av dessa har varit med sedan starten på 2000-talet och några är från den nyare yngre generationen. Ett nytt uttryck och begrepp som har myntats de senaste åren är att vara “influencer”, vilket då innebär att man influerar människor på olika sätt genom sociala medier och inom vanlig media så som TV och tidningar. De flesta influencers idag driver någon form av blogg, antingen i videoform (vlogg) eller i skriftform och många av dessa influencers kan helt försörja sig på detta.

Framgångsrika svenska influencers

Vi har idag en blandad skara av influencers i vårt land Sverige, från gammal till ung, och alla dessa når på något sätt ut till sina respektive följare runt om i landet. Bland den äldre generationen så har vi främst kvinnor som hängt med sedan starten av 2000-talet. Några exempel på dessa erfarna kvinnor i branschen är Katrin Zytomierska och Isabella Löwengrip, även kallad “Blondinbella”. Katrin var bland de första ledande kvinnorna i den svenska bloggvärlden och Blondinbella kom strax där efter och var redan då ganska ung men blev snabbt mycket framgångsrik. Katrins signum är ofta olika former av ilska och personliga upplevelser med en del fokus på dieter och mammalivet. Blondinbella, som numer mest kallar sig för sitt riktiga namn, har stor fokus på skönhet och karriär.

Svenska streamers

Att vara streamer är som sagt en relativt ny form av underhållning, för det är vad man kan kalla detta. Du underhåller människor som ser ett värde i att titta på dig när du spelar ditt videospel och som tycker att just ditt sätt att kommentera och förmedla detta är väldigt underhållande och unikt. De mest kända streamarna vi har i Sverige just nu på Twitch heter CyrusTWO och YZNB. CyrusTWO spelar främst Grand Theft Auto och Counter-Strike medan YZNB mest fokuserar på Counter-Strike. Det finns även andra kategorier av streamers som exempelvis tittar på musikvideor och kommenterar dessa eller som rent av äter mat och strömmar detta. Men de som är absolut kändast och mest framgångsrika är våra spelstreamers, och dessa är nu den nya generationens superstjärnor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *